05 juni 2010

Impa in 21rozendaal

Komt u wel eens in Enschede? Ik zou het gewoon eens proberen. De zon schijnt er. En als u Enschede maar een uithoek vindt dan kan ik u als inwoner van Groningen verzekeren: dat is een kwestie van perspectief. En het kan geen kwaad je perspectief eens te verleggen.

Wat deed ik dan zelf in zonnig Enschede? Lunchen met een kunstenaar en in het gras liggen met haar kat. En daarna ging ik naar de opening van de solotentoonstelling van Wendy Morris in expositieruimte 21rozendaal.

Wendy Morris, P.O.W., 2008
220 x 150 cm, houtskool op papier
(with kind permission of the artist)

De Zuid-Afrikaanse Morris woont en werkt in België. Ze maakt grote houtskooltekeningen waarvan ze gedeeltes uitveegt en opnieuw tekent. Daar maakt ze opnames van, die ze tot animatiefilms monteert. Haar animaties ademen zorgvuldigheid. Dat komt niet alleen door de enorme hoeveelheid werk die er in het tekenen en monteren gaat zitten. Ze benadert haar thema's - koloniale geschiedenis in het algemeen en die van Zuid-Afrika in het bijzonder, met alle onrecht en sociale en politieke bijverschijnselen die daaruit voortvloeien - ook vanuit een heel persoonlijke invalshoek. Ze gebruikt oorlogsdagboeken en brieven van haar voorouders om een lang vervlogen tijd te reconstrueren en vermengt die met haar eigen herinneringen aan haar jeugd in Zuid-Afrika.

De video's vloeien, elk beeld vol betekenis, overal is iets te zien. Het gaat soms snel, maar in de witte fabrieksruimte van 21rozendaal met de grote ramen, omringd door Wendy Morris' houtskooltekeningen blijf je gewoon ziten kijken en kijken tot je het gevoel hebt dat je er bent. Op de plek die Morris je wil laten zien.

De tentoontstelling 'Far from Kimberly' van Wendy Morris is nog te zien tot en met 12 september 2010. Kijk voor meer informatie op www.21rozendaal.nl.

3 opmerkingen:

Wenz zei

Mooi idee, niet de tekening maar het proces is waar het om gaat, de uiteindelijke kunst. Bijzonder.

Maz zei

Uithoek, schmuithoek!

Mooi als kunst zoveel in zich heeft, letterlijk. Dan is het nooit plat, nooit alleen maar een plaatje.

pepperfly zei

Enschede roelzzz. Zoon woont er op kamers, maar ik kom er te weinig. Deze voorstelling moet een goede extra reden zijn om deze zomer die kant weer eens op te gaan.